Yoga nidra

Yoga nidra heeft veel overeenkomsten met hypnose. Dat zal je niet verrassen. Ook meditatie heeft veel overeenkomsten met hypnose. Beide zijn vormen van ontspanning en goed om stress te reduceren.
Yoga nidra gaat echter een stap verder dan mediteren, namelijk zowel bij hypnose als bij yoga nidra kom je in het onderbewustzijn terecht.

Hari om tat sat

Dat wat ik zie en niet zie is echt

Wat is het verschil tussen hypnose en yoga nidra?

Het verschil zit in de manier waarop je het onderbewuste benadert. Bij hypnose ga je met een hulpvraag naar de hypnotherapeut en samen met haar/hem ga je op zoek naar de oorzaak van je probleem. Echter bij yoga nidra spreek je het onderbewuste aan door een intentie/krachtspreuk (sankalpa) uit te spreken. De onderbewuste mind heeft als eigenschap dat zodra deze direct wordt aangesproken dit voor waarheid wordt aangenomen. Op deze manier kun je gedragsveranderingen teweeg brengen die je leven positief kunnen beïnvloeden. Bij yoga nidra ga je dus niet bewust op zoek naar jouw probleem, maar benader je het van de andere kant met een krachtspreuk.

Kies deze intentie daarom zorgvuldig. Als je net met yoga nidra begint, zul je misschien ervaren dat je het lastig vindt om een goede intentie te bedenken. Kies dan een wat algemenere uit die met jou resoneert.

Enkele voorbeelden van goede sankalpa's

  • Ik ben het waard om van te houden
  • Ik ben een prachtig mens
  • Ik geloof in mezelf en dat ik het kan
  • Ik maak vanaf vandaag gezonde keuzes
  • Ik ben succesvol
  • Ik ben oneindige creativiteit
  • Ik open mijn hart voor liefde
  • Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn leven

Laat je eventueel inspireren door bovenstaande voorbeelden. De sankalpa dient positief geformuleerd te zijn. Dus niet ‘ik wil niet meer pleasen’ maar ‘ik wil vanaf nu liefdevol mijn grenzen aangeven’. Het onderbewustzijn ‘is doof’ voor het woordje niet!

Zodra je meer ervaring hebt met yoga nidra zullen de sankalpa’s als vanzelf komen.

Het in je gedachten uitspreken van de sankalpa is de eerste stap.

Tijdens een yoga nidra meditatie is de tweede stap de totale lichaamsontspanning. Je ligt in savasana (lijkhouding) en spreekt met jezelf af niet meer te bewegen. Het benoemen van de afzonderlijike lichaamsdelen door de yoga nidra docent, brengt ontspanning in de hersengebieden waar die lichaamsdelen gesitueerd zijn. Zo ontspan je het lichaam én de hersenen. De lippen, handen en voeten krijgen hierbij extra aandacht omdat die de grootste gebieden in de hersenen innemen.

De derde stap is gewaarwording van het hele lichaam. Het lichaam op de grond, zwaar en licht. Tegenstellingen zoals warm en koud, pijn en genot, honger en verzadigd, zijn ook signalen die vanuit het lichaam de hersengebieden bereiken. Deze gebieden liggen dieper in de hersenen en door deze aan te spreken, stimuleer je die gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van harmonie tussen onze innerlijk en de wereld buiten ons. Door yoga nidra dagelijks te beoefenen creëer je meer bewustwording in deze onbewuste processen. Als je hierin veel oefent kun je lichamelijke sensaties vanuit een herinnering oproepen alsof je deze werkelijk opnieuw beleeft. Hoe fijn als je een opvlieger voelt opkomen en je kunt jezelf kort voorstellen dat je in een koude omgeving bent?

Tegenstellingen in emoties is de volgende stap. In deze stap leer je emoties te reguleren op primair niveau. Met name nuttig voor mensen die snel boos zijn, agressief reageren of snel angstig zijn. Maar ook bij gevoelens van onzekerheid, somberheid en verdriet.

Visualiseren van algemene voorwerpen en/of plaatjes uit ons collectief geheugen heeft als doel verborgen trauma te verlichten. Wordt er een boom genoemd, dan zal de ene persoon deze boom daadwerkelijk visualiseren, terwijl een ander de gebeurtenis van het vallen uit de boom herbeleeft.

Visualiseren is niet voor iedereen gemakkelijk om te doen, maar begin hier zonder oordeel aan. Gedurende de tijd zal dit steeds beter lukken. Sowieso dienen de voorwerpen zonder oordeel opgeroepen te worden.

Een yoga nidra les heeft dus meerdere lagen. Niet alle stappen komen bij iedere les aan bod. Dat zorgt ook voor variatie in de lessen, waardoor het iedere keer weer anders is om mee te doen.

Wil je zelf eens een yoga nidra les ervaren? Klik dan op onderstaande button om je op te geven. Ik geef de yoga nidra lessen via De Dolfijn, de yogaschool van Carla Groen (mijn schoonzusje).

Doe je mee?
Ervaar yoga nidra zelf!

Contact

Sint Petersburglaan 15
3404 CK IJsselstein
06-26458407
monique@treszelfhypnose.nl

Informatie

K.v.K. 27260357
BTW id-nummer NL001366966B83

Algemene voorwaarden
Privacyverklaring