Wat is (zelf)hypnose?
Er bestaan veel vooroordelen over hypnose, die deze methode geen recht aan doen. Veel van die vooroordelen komen door show-hypnose. Het idee dat je achteraf niet meer weet wat je gedaan of gezegd hebt, maakt dat veel mensen bang zijn om in hypnose te gaan.Maar eigenlijk ken je het gevoel al! Wanneer je namelijk helemaal ‘op gaat’ in een film of boek, ben je ook in een vorm van hypnose. Je laat je meevoeren door het verhaal, maar bent er toch helemaal ‘bij’. Alle hypnose is zelfhypnose! Je behoud je eigen vrije wil en niemand kan de controle over jou nemen.
Alles is hypnose
Een boek lezen of film kijken, reclame, politiek, religie, opvoeding, wat je tegen jezelf zegt...
Wat kun je met (zelf)hypnose bereiken?
Op dit moment loop je misschien rond met een angst, vermoeidheid of een ander probleem. Ergens in jouw leven is een zaadje geplant wat ervoor heeft gezorgd dat je hier nu last van hebt. Dat eerste zaadje hoeft echt geen groot trauma te zijn, vaak is dat eerste zaadje niet op zichzelf staand. Het gevoel dat je had toen het zaadje werd gepland, is tijdens een andere ervaring in jouw leven teruggekomen en deze gebeurtenis heeft het gevoel versterkt. Dit kan meerdere malen voorkomen. Denk aan de jaarringen in een boom deze zijn ook ieder jaar anders. Zo tekenen gebeurtenissen ook onze levens.

Omdat het kritische en redenerende vermogen (ook wel kritische factor genoemd) tijdens hypnose tijdelijk gepasseerd wordt, kun je heel gemakkelijk bij dat gevoel komen.
Eenmaal bij het eerste zaadje kun je de blokkade opheffen en jouw gedachtepatronen die hiermee te maken hebben, doorbreken. De wijzigingen werken vervolgens door naar het bewustzijn en hierdoor ga jij jouw gedrag ook aanpassen. Je wordt als het ware opnieuw geprogrammeerd, zodat jouw bewustzijn en onderbewustzijn weer op één lijn liggen.
Natuurlijk kun je dit bij een hypnotherapeut doen. Bij zwaardere problemen zou ik dit ook zeker adviseren. Maar je kunt ook een heel eind komen door jouw hulpvraag vanaf de andere kant te benaderen. Dus je gaat niet op zoek naar de oorzaak, maar pakt meteen de koe bij de horens met een krachtspreuk (sankalpa) tijdens een yoga nidra sessie!
Maar hypnose is ook een vorm van diepe ontspanning. Zo'n mooie diepe ontspanning dat het zenuwstelsel hier maximaal van profiteert en helemaal tot rust komt.
Lees in het blog meer over de werking van het zenuwstelsel.